maanantai 21. tammikuuta 2008

Insinööri kysyy, luonto vastaa

Tunnelmia ennen keikkaa

Keskiviikkona saapuu Tampereelle legendaarinen Kuha. -orkesteri, johon olen tutustunut alunperin sen ollessa YUP:n kiertueella lämppäribändinä. Kuha. on vähän kuin varhaista YUP:ta, monipuolista ja vaihtelevaa, taidokkaasti soitettua, jonkin sortin progeksi ehkä luokiteltavaa, huumorintajuista rock-musiikkia. Uusin levy on mielenkiintoinen myös sanoituksiltaan; tieteellisiä faktoja tai tieteellistä asiaa kannesta kanteen. Ja, sekä, sekä-että, -kä, eli, tai, vai. Piin likiarvo kymmenen desimaalin tarkkuudella, processus anterior ja niin edelleen. Myspace-sivuilla on pari näytettä.

Kuha.:n lisäksi paikalle saapuu Komitea sekä Rauta. Itselläni ei ole kovinkaan selvää käsitystä siitä, kuka on illan pääesiintyjä. Kuha. on aikamoisessa kulttimaineessa, mutta toisaalta myös Rauta kuulostaa ammattimaiselta bändiltä ja kiertueella on oltu jo jonkin aikaa. Myös promokuvat henkivät ammattimaisuutta, vaikka niiden perusteella nyt ei kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi tehdä :)

En ole aikaisemmin kuvannut Yo-talolla, mutta hamassa nuoruudessa tuli ko. paikassa sen verran pyörittyä, että jonkin verran voi hahmotella kuvaamisen mahdollisuuksia. Lava on matala, ja paikka on pienehkö. Tanssilattiaa kiertää korotettu, hevosenkengän muotoinen tila, jossa on pöytiä, ja josta arvelisin, että saa hyviä otoksia yleisön pään yli, olettaen että yleisöä on :) Valaistuksesta minulla ei ole minkäänlaista hajua. Kun katselen bändien videoita YouTubesta, voisin päätellä, että näyttävää valoa ei ole luvassa, vaikka se olisi mahdollistakin, ja lisäksi Kuha.:n kohdalla erityisongelmaksi voi nousta piirtoheitin. Niin, piirtoheitin.

Kuha.:n live-esiintymisiin kuuluu erilaisia performansseja, kuten esimerkiksi kuhafileen paistamista, kalaa sisältävien drinkkien tarjoilua, kalatietovisoja, jne. Tällä kiertueella on kuulemma käytetty tiede-teemaan sopivaa piirtoheitintä esimerkiksi yhtälöjen ratkomiseen tai intervallien esittelyyn.

Jotakin käytännön järjestelyjäkin pitänee tässä vaiheessa tehdä. En tiedä miksi, mutta portsarit eivät kertakaikkiaan tykkää repuista (joskus ei riitä, että tapahtuman järjestäjä on kutsunut kuvaamaan, ja poke saa tutkia repun), ja kun uusi reppuni on vielä melko massiivinen, niin olen päättänyt ostaa olkalaukun ennen keikkaa. Siihen pitää mahtua runko sekä kolme objektiivia ja kuvatankki. Todennäköisesti päädyn Lowepro Nova AW 3 tai 4:een. Saapi nähdä.

Kyselin sähköpostitse bändeiltä kuvausluvan, ja Kuhan edustajalta kysyin lisäksi, olisiko mahdollista päästä vieraslistalle vastineena kuvista. Tämä kuulemma on mahdollista, mikäli vaan herra Vipunen muistaa minut lisätä. Kotiinpäin tämäkin :)

Keikkapäivä

Yo-talon sivujen mukaan live-soitanta alkaa viikolla kymmeneltä. Jääräpäisenä pessimistinä lähdin kävelemään paikalle yhdeksän maissa, ja olin perillä puoli kymmeneltä. Pessimisti ei pety, sanotaan, ja niin ei käynyt nytkään, ensimmäinen bändi eli Rauta aloitti noin klo 21.40.


Rauta

Raudan aloittaessa porukka oli (ymmärrettävästi) vasta saapumassa keikkapaikalle, joten Rauta joutui aloittamaan keikkansa vähän kolkolle tanssilattialle. Kuvaaminenkin tuntui yksinäisyydessään vähän hölmöltä, mutta kun alkuun pääsi, niin ei se kauheasti nolottanut pyllistellä keskellä tanssilattiaa ihmisten seuratessa sivummalta.


Valaistusta ounastelin vähän huonoksi, enkä tässäkään joutunut kokemaan pettymystä - se oli tosi huono. Lavalla oli kyllä valoa (luokkaa ISO 3200 f/2 1/45s - 1/200s), mutta se tuli pääosin melko hankalasta suunnasta, osittain takaa, ja osittain juuri pään päältä. Tästä syystä muusikon piti oikeastaan katsoa hieman yläviistoon, että kasvot olisivat valaistut. Lavalla oli myös tosi pimeitä kohtia, jossa valo ei riittänyt järkevästi kuvaamiseen. Rumpali kylpi kirkkaassa punaisessa valossa.


Positiivisena puolena tuo tummanpunainen taustakangas on tosi hieno.





Kaikki Rauta -kuvat tuolla.

Komitea

Komitea on minulle entuudestaan tuntematon (tamperelais?)poppoo. Yksi tuttava on kuulemma perustajajäseniä ja on bändiä sillointällöin hehkutellut, mutta itse musiikkia en ole koskaan oikein kuullut.

Komitealla oli lavalla komea meininki päällä. Päätä heilutettiin, keppejä pidettiin tanassa tasaisin väliajoin ja jalka oli useasti monitorilla. Hyvähyvä! Nyt yleisöäkin alkoi olemaan paikalla ja se oli paikoitellen jopa menossa mukana, joten kuvista sai mielenkiintoisempia.






Kaikki Komitea -kuvat tuolla.

Kuha.


Illan pääesiintyjän aloittaessa tanssilattia alkoi olla jo tupaten täynnä porukkaa. Tiedeteemalle uskollisena Kuha. aloitti keikan Tohtori Krabolan kiitospuheella, jonka laulaja Juha Kuha tulkitsi Kuha. -logolla varustetusta puhujanpöntöstä, Ray-Banit päässä. Olin ounastellut tätä jo etukäteen, mutta nyt oli selvää, että ilmeikkyyttä ei esiintymisestä puuttuisi.



Juha Kuhan teatraaliset ilmeet ja eleet olivat kivoja tallennettavia, ja koko bändi esiintyi tyyliin sopivasti sekä elegantisti pukeutuneena.

Kuvauksellisiakin ongelmia kuitenkin oli. Piirtoheitin bändin oikealla puolella rajoitti kuvaamista jonkin verran; se teki vasemmalta päin kuvaamisen hankalaksi. Otin joitakin kuvia sieltäkin, mutta tausta on todella sotkuinen.

Tässä kuvassa symboliikka on kyllä sitä luokkaa, että sotkuinen tausta ja riittämätön terävyysalue eivät haittaa. Michelangelon teoksessa koskettavat Aadam ja Jumala, tässä teoksessa fani ja idoli (joka suomeksi käännettynä tarkoittaa epäjumalaa!).




Toinen piirtoheitintaustalla varustettu kuva on otettu Diskoteekki-biisin aikana. Kappaleen aluksi laulaja ohjeisti miespuolisia katsojia riisumaan paitansa. Lantiotyöskentely oli sitä luokkaa, että oli pakko ottaa kuvasarja ja tehdä animaatio:



Palatakseni ongelmiin, valoa oli edelleen todella vähän. Liikettä oli vaikea pysäyttää, etenkin laajakulmalla jossa valovoimaa ei ole yhtä paljon. Toisaalta taas kaljut tai sänkitukkaiset ihmiset olivat vaikeita valotettavia, kun valo tuli suoraan ylhäältä ja poltti päälaen herkästi puhki.

Punainen kanava aiheutti päänvaivaa noin yleensäkin. Kun valo oli punertavaa ja kovaa ja kasvojen hallitseva väri on punainen, oli valottaminen melko ongelmallista. Asian voi ratkaista monin tavoin. Yksi vaihtoehto on valottaa siten, että punainen kanava ei ylivalotu. Tällöin kuitenkin kuva näyttää todennäköisesti alivalottuneelta, ja lisäksi valottaminen näin on sellaista trial-error tyyppistä, valomittari kun ei mielestäni ymmärrä värien päälle. Kamerassa pitää lisäksi olla RGB-histogrammi, jotta yhden kanavan leikkautumisen voi havaita.

Toinen vaihtoehto on laskea punaisen kanavan saturaatiota jälkikäsittelyssä, tai muuttaa kuva mustavalkoiseksi siten, että punaista kanavaa ei huomioida. Tämä (tai nämä) oli minun ratkaisuni. Ruuvasin asetuksia kamerasta näitä vastaavaksi. Vaikka RAW-kuvia ottaessa kuvan asetukset kuten terävyys, saturaatio, kontrasti, jne. eivät vaikuta muuhun kuin esikatselukuvaan, niin silti säädöt on joskus hyvä laittaa kamerassa lähelle sitä mihin jälkikäsittelyssäkin pyrkii, että kuvat näyttävät suurinpiirtein oikeilta jo kameran takanäytöllä, ja niistä voi päätellä esimerkiksi juuri punaisen kanavan leikkautumisen. Tästä syystä ruuvasin kameran kuva-asetuksista saturaation -2:een jo Raudan keikan aikana.

Kohtasin myös pieniä teknillisiä ongelmia. Keikan puolivälin jälkeen yritin purkaa muistikorttia kuvatankkiin, mutta tämäpä ei onnistunut. Arvelin kuvatankin kiukuttelevan minulle, mutta kotona paljastui, että kovalevy oli vain päässyt täyttymään. Amatöörimäistä!


Kitaristi Jeesus Vipunen:


Laulaja Juha Kuha:



Ilmakitaristi Juha Kuha:


Kosketinsoittaja Radio Bronson:

Kaikki Kuha. -kuvat tuolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti