keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Tuomiokirkko

Sunnuntaina päätin lähteä tutustumaan ja ottamaan pari kuvaa Tuomiokirkosta. Tuomiokirkko on mielestäni ehkä Tampereen hienoin evankelis-luterilainen kirkko, minimalistisen jylhän Kalevan kirkon tullessa toisena. Tuomiokirkon taiteellinen anti on Hugo Simbergin käsialaa - tunnetuin elementti on ehkä Haavoittunut enkeli -teos, joka tosin on oikeanpuoleisella parvella, eikä sinne nyt ollut pääsyä.

Muita silmään heti osuvia taideteoksia ovat kirkkoa kiertävä fresko Köynnöksenkantajat sekä alttarin vasemmalla puolella oleva Kuoleman puutarha, ja alttaritaulu "Ylösnousemus", joka tosin on Magnus Enckellin tekemä.

Kirkon sivuilta löytyy 360 asteen panoraama kirkon sisätiloista.

Ensimmäiseen otokseen hain kaarevia linjoja ja ruusuornamentteja, jotka kehystäisivät kirkon kattoa ja lasimaalausta. Tätä kuvakulmaa vasten jalustan keskiputkikin piti nostaa (sisätiloissa, missä tuulta ei ole, ihan ok) ja lisäksi nostin TS-E 24 -objektiivin shiftin maksimiin eli 11 millimetriin. Vasemmassa reunassa oleva kovaääninen on melkoisen häiritsevä elementti, en tiedä pitäisikö se peräti fotaroida pois. Otin kaksi valotusta; ensimmäinen jossa kirkko on valotettu oikein, ja toinen, taisi olla 5 aukkoa pienempi, jossa lasimaalaus näkyy suht hyvin. Yhdistelin kuvat fotarissa.


Toista kuvaa hallitsee kirkkosali. Käytetty jälleen maksimishiftiä sekä kaksoisvalotusta.


Tämän jälkeen aika oli jo lähes loppu, mutta otin vielä pystypanoraaman, johon halusin elementeiksi katossa olevan käärmeen, ristilasimaalauksen sekä alttaritaulun. Kameraa olisi pitänyt siirtää vähän eteenpäin, niin että käärme ja sen suussa oleva omena näkyisi kunnolla. Pitänee ottaa tämä uusiksi ensi kerralla.


Sattuneista syistä ehdin paikalle vasta kello 14, joten aikaa oli vain tunti. Eikä kai kukaan voi ajatella useammassakaan tunnissa voivansa kuvata tälläisen paikan jotenkin tyhjentävästi, joten: palataan paikalle myöhemmin.

3 kommenttia:

  1. Keskimääräistä hienompia kirkkokuvia! Mielestäni "hrd" toimii kivasti eikä nouse pääosaan tai häiritseväksi elementiksi. Kaksi ensimmäistä kuvaa kuitenkin molemmat kaatuvat hieman oikealle... Ensimmäisessä salin perällä olevan tolpan ja toisessa kuvassa kokonaan näkyvän holvikaaren pystylinjojen odottaisi jotenkin olevan pystysuorassa. Pikku asioita mutta pisti silmään.

    Kirjoittele vaan lisää kokemuksia TSE:n käytöstä... Toivottavasti itselläkin joskus PCE löytyisi repusta =)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kauniista sanoista! Täytyypä katsoa tuota suoruusasiaa vähän tarkemmin, se on kuitenkin aika olennainen asia arkkitehtuurikuvissa.

    VastaaPoista
  3. Tutkin asiaa, ja mielestäni vinous on kyllä 97% psykologista. Oikeasti pystysuorat linjat ovat pystysuoria. Ei se tietysti poista ongelmaa, mutta..

    VastaaPoista