sunnuntai 23. joulukuuta 2007

Soukonsalmi, pt. 2

Palasin rikospaikalle 22.12.2007 iltana. Pääsin paikalle kolmen aikaan, joten aurinko oli juuri laskenut/laskemaisillaan. Auringonlaskun aikaan on luontevaa yrittää ottaa kuvia auringon suuntaan, mutta toisaalta, se ei ole ainoa vaihtoehto. Aina se ei ole edes se paras; auringonlasku ja varsinkin sen jälkihehku saa taivaan vastakkaisen puolen hehkumaan komeasti. Kaikki on pastellisävyistä. Ensin punaista, sitten violettia, sitten lopulta syvän sinistä.

1. Soukonsalmi

Ensimmäinen kuva, jonka otin, oli aikaisemmin löytämäni sommitelman kopio. Valo oli vaan niin satumainen, että halusin käyttää uudelleen tuon aikaisemmin löytämäni, ihan kivan sommitelman. Minusta tämä kuvapari on hyvä osoitus siitä, että samaan paikkaan kannattaa palata aina uudestaan. Tässä kuvassa aurinko on siis koko lailla tasan selän takana. Maa on vähän suttuisen näköinen, muuten en kuvasta oikein valittamista löydä. Inhottavaa kun talvi ei vain tule.





2. Talvipäivän seisaus

Tässä kuvassa olisi kuun pitänyt olla enemmän vasemmalla, mutta nyt se ei ollut mahdollista.



3. Kuunsilta

Tätä kuvaa ottaessa tuli vastaan tyypillinen ongelma: on niin pimeää, että pienellä aukolla ja herkkyydellä vesi pehmenee tuollaiseksi tasaiseksi pinnaksi. Joskus se on hyvä asia, ja tälläkin on käyttönsä, mutta liikaa käytettynä mielestäni melko ärsyttävää.



4. Kuunsilta II

Tässä kuvassa avasin himmennintä aukolle f/8, jolla saa vielä suht tyydyttävän syväterävyyden, siirsin tarkennusta vähän eteenpäin, ja nostin herkkyyden ISO 1600:een. Näin saatiin aaltoihin taas liikettä, ja kuunsilta paremmin näkyviin. Makuja on monia, mutta itse pidän tästä enemmän kuin edellisestä.



5. Kurvit 1

Jo viime Toimelan reissulla löysin tämän hieman erikoisesti kaartelevan rantaviivan kohdan. Nyt se oli muuttunut entistäkin mielenkiintoisemmaksi: siinä oli uusi, huuran tekemä kurvi, ja lisäksi taivaalla näkyi kaunista punerrusta. Ei muuta kuin etsimään otollisinta kuvakulmaa. Pidän tätä suht onnistuneena. Kun kuva on otettu melko läheltä, kurvit alkavat eri puolilta kuvaa, mutta molemmat vievät katseen tuohon puuhun ja horisonttiin. Jonkin aikaa pähkäilin kameran korkeuden suhteen, että kumpikaan kurvi ei alkaisi ihan kulmasta, eikä myöskään olisi keskellä kuvaa. Tarkennus normaalisti vähän tärkeimmästä kohteesta eteenpäin, ja himmennys f/16:een. Nostin herkkyyden ISO 200:een, silläkin kun valotusaika oli 15 sekuntia.



6. Kurvit 2

Hieman yksinkertaisempi näkemys aiheesta. Kallion kurvi on suuremmassa roolissa, ja kaksoiskurvi pienemmässä. Otin tämän myös suuremmalla herkkyydellä (ISO 1600) ja täydellä aukolla, jotta vesi ei jähmettyisi jään näköiseksi. Sommittelultaan vaatimattomampi, mutta vedessä olevat linjat elävöittävät kuvaa.



Reissun kaikki kuvat tuolla.

2 kommenttia:

  1. Tämä on hetkessä noussut lempiblogikseni! Itseni kaltainen aloitteleva kuvaaja saa paljon hyviä vinkkejä tavasta, jolla kerrot kuvien ottamisesta suunnittelusta toteutukseen. Upeita kuvia myös!

    VastaaPoista
  2. Yhdyn edellisen anonyymin mielipiteeseen! Tämä blogi on helmi! Analyyttinen suhtautumisesi antaa ainakin minulle toistuvasti ajattelemisen aihetta, vaikken erityisemmin maisemia kuvaakaan.
    Eli suuri kiitos tästä!

    VastaaPoista