perjantai 21. joulukuuta 2007

Pyynikki, Jalkasaari

Aika moni tamperelainen (ja kauempanakin asuvat) muistavat Jalkasaaren lähinnä nuoruuden vapuista ja koulujen päättäjäisistä. Öh, tai siis ei muista. No, kuitenkin. Paitsi klassillinen ördäyspaikka, Jalkasaaren tienoo on myös valokuvauksellisesti oikein komeaa seutua. Komeaa ja haastavaa. Varastossa on muutama komea, näillä seuduilla otettu otos (esim. tämä ja tämä), mutta jotenkin ne tuntuvat tietyllä tavalla irrallisilta ja onnenkantamoisilta. Tai siltä, että paljon enemmänkin, ja paljon komeampaakin voisi saada.

Tämä vuodenaika sopii hyvin Pyynikillä ja Jalkasaaressa käymiseen, paikka taitaa olla koko lailla ainoa paikka, joka on keskustan välittömässä läheisyydessä, kuvauksellinen, ja nousevan sekä laskevan auringon suunnan kannalta otollinen.  Tietenkään keskustan läheisyys ei ole mikään absoluuttinen itseisarvo, mutta työssäkäyvän on hankala lähteä kesken aamupäivän ajelemaan vaikkapa Kangasala/Sahalahden Pelisalmelle nauttimaan auringonnoususta.

Jätin auton parkkipaikalle ja lähdin etenemään kohti rantaa. Päätin poiketa ensin kesäteatterin takana sijaitsevaan Joselininniemeen, joka sijaitsee siinä kesäteatterin takana. Maisema on siellä aika jylhää (ja liukkaana aika vaarallista, kun pudotusta on riittävästi, mutta en nyt löytänyt sopivaa ja edustavaa kuvakulmaa. Valon suunta vaikutti sielläkin suhteellisen hyvältä.

1. Kallio/vesi/tuli

Lähestyin jalkasaarta rantaviivaa pitkin. Pehmeästi valaistu aallokko näytti erittäin mielenkiintoiselta, ja halusin siitä tälläisen matalan kulman kuvan, ennenkuin nousisin Jalkasaaren päälle. Rantakalliota huuhtova vesi näytti kiehtovalta, ja otin sitä etualalle. Sommittelin kuvan niin, että jokaista elementtiä, kalliota, vettä ja taivasta (tulta) on kutakuinkin yhtä paljon. Kuvan suunta on noin 130°. Tarkensin käsin alempaan kallioon, johon on etäisyyttä arviolta noin metri, ja himmensin f/16:een niin että kaikki on terävää.



2. Jalkasaari

Jalkasaaren päällä huomasin, että auringonpuoleisella sivustalla on melko mielenkiintoisia "tasoja", jotka jatkuvat aina veteen asti. Arvelin, että aurinko noustessaan valaisee ne melko kivasti. Ajattelin, että oikeasta alakulmasta diagonaalisesti rönsyilevät muodot voisivat tässä toimia, joten lähdin sommittelemaan näkymää mielenkiintoiseksi. Kun lähimpään kohteeseenkin oli matkaa reilusti yli metri, niin tarkensin melko huolettomasti vähän lähimmän kohteen taakse ja himmensin f/11:een. Kuvan suunta on noin 100°. Kun sain jalustan mieleiseeni asemaan, auringon nousuun oli vielä kymmenisen minuuttia. Katselin vähän muitakin suuntia, ja heti kun aurinko alkoi näyttäytyä horisontin yläpuolella, näppäsin tämän:



Kävin paikalla uudestaan auringon laskeuduttua. Hotelli Rosendahlin ja kesäteatterin väliset männyt näyttivät mielenkiintoiselta, aurinko kun laskeutui päinvastaiseen suuntaan ja näiden puolinen taivas kun jäi melko tummaksi, mutta en ottanut kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti