tiistai 7. syyskuuta 2010

Rob Heyman kuvaa ihmisiä



Video on Masters of Wedding Photography -sarjasta, mutta se käsittelee enemmän ihmiskuvausta ja mallinohjausta kuin varsinaisesti hääkuvausta sinänsä. Tässä videosta poimittuja ja/tai videon innoittamia ajatuksia.

Pilviset tai jopa sateiset päivät ovat kivoja ihmiskuvaukseen niiden matalan kontrastin takia. Aurinkoisena päivänä valaistus on yleisesti ottaen karsea, hyvän paikan valitsemalla kohtuullinen tai hyvä. Pilvisenä päivänä valaistus taas on yleisesti ottaen kohtuullinen, joskin vaimea, hyvän paikan valitsemalla taas ihanteellinen. "Hyväksi paikaksi" katsoisin itse paikan, jossa valolla on selvä suunta ja sopiva pehmeys. Mieluiten valo tulee vielä kahdesta suunnasta. Vähän niinkuin aiemmassa kirjoituksessa yritin selittää.

Pelkistys on myös hyvin tärkeää. Jos kuvaan jätetään jokin elementti, sen pitäisi sointua tai viitata toisiin elementteihin. Jos se ei ole tärkeää, jätä se pois. Pelkistämisessä auttaa, jos kuvan voi ottaa paikassa, missä on tilaa. Kun tilaa on paljon, kuvakulman voi valita vapaammin, sen voi valita kapeammaksi, ja turhia elementtejä voi niin jättää pois paljon tehokkaammin.

Perinteisen mallinohjauksen sijaan, tai lisäksi, Rob näyttää suosivan aktiviteetteja. Eli sen sijaan että nysvättäisiin leuan asentoja, ohjeistetaan malleja: "play in the water, kids!" Jos mallit eivät ole ammattimaisia, on ehkä parempi hakea haluamansa kuva kertomalla mallille, mitä tämän pitäisi tehdä, sen sijaan että kertoo, miltä tämän pitäisi näyttää? "Make them smile, don't tell them to smile!" Naulan kantaan, joskin helpommin sanottu kuin tehty..

Rob hakee kuviin ensin taka-alan, johon valo tulee "oikein". Tämän jälkeen kuvaan pitää saada etuala, joka johtaa katseen kuvaan. Ja tämän jälkeen sijoitetaan kohde tähän niin että kuva on kokonainen. Ei kuulemma voi mennä pieleen :)

Valaisusta Rob sanoo, että käytti vuosia salamoita, mutta ei pitänyt niistä. Valaistustarvikkeet mukana ei voi liikkua spontaanisti, hyppiä ympäriinsä ja muuttaa mieltä nopeasti. Samaa sanoo jalustoista - ottaa mieluummin tärähtäneen kuvan kuin menettää tilanteen.

Lisää Robin kuvia:
heymanports2.blogspot.com
heymanphoto.blogspot.com

Pidän tälläisistä videoista, missä pääsee katsomaan kuvaajan työskentelyä, kuulemaan kuvaajan ajatuksia ja näkemään valmiita töitä. Vastaavia saa vinkata kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti