lauantai 4. joulukuuta 2010

Talvinen yökuva



Kun ollaan edetty joulukuuhun asti, niin yön yöttömyys on enää muisto vain. Syksyisessä ja talvisessa aivan pimeässä yössä on kuitenkin uudet ulottuvuudet, ja lumen myötä yökuva voi olla taas eri tavalla hyvin kiinnostava, kun lumi tuo kuvaan mystisen tuntuista valoa.

Valoa tuppaa taivaalle muualtakin. Valosaaste tuhoaa yön pimeyden ja tähtitaivaan hehkun taajamien lähellä varsin tehokkaasti. Yöluontokuvien mestari Jorma Luhta sanoi jossakin haastattelussa, että oikeastaan Lapissakaan ei tahdo oikein todella pimeää yötaivasta enää nähdä. Kotonani Tampereella erottuu lähinnä muutama kirkkain tähti. Mutta kuvan ottopaikalla, noin parinkymmenen kilometrin päässä Tampereen keskustasta, tähtitaivas erottuu jo varsin hyvin, ja kirkkaaana yönä se on kyllä suorastaan huumaavaan näköinen.

Yökuvaamisessa haasteita riittää muutenkin. Ensiksi kuvaamaan mennessä ei oikein tahdo nähdä mihin kulkee. Sommittelu on hankalaa, kun etsimen läpi erottaa lähinnä vain sen, missä horisontti kulkee. Tarkentaminen on myös hyvin haasteellista. Itse yritin liveview:n kanssa tarkentaa tähtiin, mutta jonkinmoista arpapeliä sekin oli. Jos tarkennustaso on lähempänä, voi tietysti kantaa tarkennuskohtaan taskulampun ja tarkentaa siihen - edellyttäen, että ei silloin pilaa lumista näkymää..

Yökuva pitäisi ottaa mieluiten alle 30 sekunnin valotusajalla, että tähdet eivät muuttuisi kuvassa viiruiksi. Täten on käytettävä hyvin suurta aukkoa ja herkkyyttä. Herkkyyden nosto voi yökuvassa olla haasteellista sekin, koska alasävyisessä kuvassa kohina tulee esille paljon vahvemmin.

Tämä kuva on otettu 50-millisellä objektiivilla. Laajempi objektiivi toisi kuvaan enemmän tähtiä ja voisi olla siten vaikuttavampi, mutta toisaalta, en löytänyt nyt sommittelullisesti hyvää ratkaisua laajemmalle kuvakulmalle. Aion ottaa talvisia yökuvia enemmänkin, tällä kertaa kuitenkin pilvet peittivät ja valaisivat taivaan pian kuvan ottamisen jälkeen ja katsoin parhaaksi palata kotiin.

Ylläoleva kuva siis tarkennettu tähtiin, ja valotustiedot ovat 50mm, 10s, f/1.2, ISO 1600.

Tässäpä vielä pari linkkiä mistä pääsee ihastelemaan aiemmin mainitun Luhdan kuvia:


Tämä ja aiemmat yökuvat nähtävillä galleriassani.

1 kommentti: