torstai 8. heinäkuuta 2010

Pari uutta potrettia

Oltiin Kameramafian kanssa kuvauskävelyllä tuollaisella metsittyvällä teollisuusalueella Nokialla. Muutama spontaani ihmiskuva.



Allaolevan kuvan inspiroi valo. Kävelimme sekalaisella joukkiolla puiden reunustamaa kujaa, kun huomasin yhdessä kohdassa erikoisen hyvän valon. Puut varjostivat tässä myös ylhäältäpäin, eli kuvassa oli ikään kuin kaksi valtavaa tasovaloa, edessä ja takana. Miksi se sitten on erikoisen kiva? Katso mallin pään oikeaa yläreunaa - takaa tuleva valo piirtää ääriviivaan tuollaisen korostuksen mikä tuo kivasti kolmiulotteisuutta sekä sävyjä hiuksiin.

Kuva on otettu normaaliobjektiivilla. Minusta tele tekee potretteihin yleensä kivempaa jälkeä. Se litistää perspektiiviä, tausta on helpompi hallita kapeamman kuvakulman ansiosta, jne. Mutta se litistää myös vuorovaikutuksen mallin kanssa. 50-millisen kanssa voi seistä mukavan lähellä ja jutella kameran ohi, ja sitten nopeasti napata kuvan kun sen aika on - juuri niin kuin tässä on tehty.



Myös tämä kuva on otettu paljolti valon takia. Taustalla oli synkkiä sadepilviä, etualalla auringonpaiste joka heijastuu vaaleasta hiekasta eikä tästä syystä ole liian kovaa.


keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Vahonkoski

Muuan pariskunta haluaa keittiönsä seinälle pari kuvaa heille tärkeästä Vahonkoskesta. Niinpä ajeltiin Ikaalisiin ja takaisin hakemaan kuvaa.

Tälläinen poikkeaa monellakin tavalla omasta tyylistäni ottaa maisemakuvia. Jos otan kuvia omilla ehdoillani, tykkään tutustua paikkoihin ensin. Kuljeskelen ympäriinsä kamera laukussa ehkä useammallakin reissulla. Monesti hyviä kuvia löytää harvakseltaan. Nyt taas ideana oli saapua paikalle, ottaa kuvia tunnin-parin ajan, ja häipyä.

Maisemaa täytyy tällöin katsoa aivan eri silmin. Ei voi hakea niitä itselle ominaisia rajauksia ja miettiä miten olosuheiden pitäisi muuttua, että se toimisi, vaan on otettava ne kuvat, jotka juuri nyt ovat tarjolla. Ja muistettava, että kuvat otetaan nyt tosiaan niin, että jälkikäteen ei jää seliteltävää tai jossiteltavaa. Näinhän voisi toimia kyllä aina..

Ei auttanut myöskään se, että olosuhteet olivat rankat. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta mutta koski oli suurelta osin puiden varjostama.

Omasta mielestäni onnistuin hyvin. Tässä pari edustavinta.







sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Linkki

Onpa Tuupasen Ilarilla komeita kuvia! Vetää aivan sanattomaksi.