perjantai 29. tammikuuta 2010

Pikapromoa

Viime blogikirjoituksessa esittelin tuon improvoisoidun potretin. Nyt kun Incredible Nothing (varoitus/mainos: sivuilta alkaa automaattisesti soimaan musiikki :)), jonka kanssa olen tehnyt jonkin verran yhteistyötä, saapui samaiselle Yo-talolle keikalle, ja pyysi kuvaamaan, niin ehdotin, että josko kaupan päälle otettaisiin pikaisesti promokuva tuon Sakke-kuvan hengessä. Ja harvapa bändi tälläisestä kai kieltäytyisi?

Bändi innostui aiheesta jopa hieman enemmän ja varasi kuvaamiseen tunnin aikaa. Sovittiin että kuva otetaan soundcheckin jälkeen ja ennenkuin ravintola oikeasti aukeaa.

Niinpä olin kello 21 kurkkimassa ravintolan ikkunoista sisään. Mukaani olin varannut perusbändikuvauskaluston lisäksi normaaliobjektiivin, yhden irtosalaman lähettimen kera sekä valkoisen sateenvarjon. Promokuvassa kun olisi suotavaa se, että valoa on kasvoilla tasaisesti ja riittävästi. Sakke-kuva on minusta hieman puutteellisesti valaistu, sekä määrän että laadun puolesta, ja tätä ajattelin hätätapauksessa korjata sateenvarjolla.

Kun pääsin sisään, bändin poijjaat säätivät vielä jotakin, mikä antoi minulle vähän aikaa valmistautumiseen. Assistenttini olivat suunnanneet suuntaa-antaville vastapäiseen ravitsemusliikkeeseen, joten salaman käyttö hankaloitui heti huomattavasti. Lisäksi katselin, että hämärässä valaistuksessa (ISO 3200, 1/60s, f/1.8) salaman käyttö olisi vähän haastavaakin.

Mutta huomasin, että kamerasta katsottuna oikealla puolella oli pimeänä oleva valaisin seinällä. Toimiessaan se voisi antaa täyte- ja lisävaloa oikealle puolelle kivasti, ja niinpä pienen kiipeily- ja ruuvailusession päätteeksi sain kuvaan lisävaloa. Ja nyt valaistus näytti laatunsa puolesta oikein kivalta, joskin edelleen himmeältä..



(kuvassa uskollinen valotusmittarini joka seuraa minua kaikkialle missä aion ottaa kuvia ihmisistä :D)

Tässä vaiheessa bändi alkoi saapua paikoille (eli Yo-talon Pankin puolelle), joten valmistelu sai jäädä sikseen. Selitin visioni bändille, ja ohjasin heidät istumaan sohvalle, ja aloin hakea kuvakulmaa. Kameran läpi bändiä katsellessa alkoi valjeta, että ryhmäkuvana tämä ei toiminutkaan nyt ihan samalla tavalla kuin yksittäisen henkilön kanssa. Jostakin syystä asetelmaa oli vaikea saada toimimaan. Laajis tuntui liian laajalta. Otin pari laajiskuvaa niin, joissa vokalisti nojautuu kohti kameraa. Sitten laittelin normaaliobjektiivin kiinni ja koetin hieman kauempaa, mikä tuntui heti paremmalta. Bändiläisten naamat alkoivat korostua, ja he täyttivät kuvaa paremmin. Muutamien kokeilujen jälkeen ehdotin, että voitaisiin kokeilla niin, että bändi seisoisi sohvalla, ja kuva muodostuisi ainoastaan bändiläisistä ja seinästä. Ja koska bändi oli esittänyt ajatuksen, että laulajaa voisi korostaa kuvassa, pyysin laulajaa siirtymään sohvan sijaan tuolille noin metrin muiden etupuolelle. Pienen hakemisen jälkeen löytyi tämä mielestäni paras asetelma:



Tämän jälkeen otettiin muutama vähän vapaamuotoisempi ryhmäkuva, joita en ole saanut vielä valmiiksi asti. Kun näidenkin jälkeen aikaa jäi vielä vähän, bändi ehdotti, että voitaisiin ottaa vielä pärstäkuvat jokaisesta bändiläisestä. Pyysin yhtä bändiläisistä vähän liikkumaan ja pyörimään, ja tarkkailin miten valo käyttäytyy tämän kasvoilla ja miten takaoikealta tuleva valo (eli äsken asentamani hehkulamppu :)) korostaa ääriviivaa. Kun löysin mieleiseni sweet spotin, otin kuvat. Kaljua vokalistia piti siirtää vähän kauemmaksi ääriviivavalosta, ja silti paloi vähän puhki, mutta kokonaisuutena ja tilanteen huomioonottaen, olen ihan tyytyväinen. Kuvat näyttivät siis jotakuinkin tältä, kuvassa rumpali Teppo:



Ääriviivavalo tarkoittaa siis tuota, joka lankeaa pipon oikeaan reunaan, hiuksiin ja oikealle hartialle. Silmissä olevista valopisteitä nokkelimmat huomaavatkin, minkälainen päävalo on. (Kolme pyöreää valaisinkupua, halkaisijaltaan noin 30cm) Sama päävalo oli ryhmäkuvassa siis vasemmalla ja osittain takana.

Sitten se varsinainen kuvausreissun syy, eli livekuvat:






Ja pari kuvaa toisena soittaneesta Bloodpitistä: